Indicele de Masa Corporala (IMC), sau BMI - Body Mass Index in limba engleza, este un raport bazat pe greutatea si inaltimea fiecarei persoane. IMC-ul este un instrument de identificare a problemelor ce pot aparea la adulti, dar nu este folosit ca instrument de diagnosticare. Doar pe baza acestui indice nu se poate determina starea de sanatate a unei persoane. Pentru aceasta sunt necesare teste suplimentare din partea medicului.

De ce este folosit IMC-ul pentru masurarea obezitatii?
Calcularea Indicelui de Masa Corporala este una dintre cele mai raspandite metode de analiza a gradului de obezitate datorita simplitatii ei. Sunt necesare doar datele privind greutatea si inaltimea, rezultatul se obtine pe loc si este gratuit. In plus, IMC, numit uneori indicele lui Quetelet (inventatorul sau - savant belgian, fondator al statisticii moderne) este folosit de marile companii de asigurari pentru determinarea riscului de boli cardiovasculare la pacientii cu varste mai mari de 65 ani.

INDICE IMC
Ce inseamna
sub 18,5 subponderal
intre 18,5 si 24,9 greutate normala
intre 25 si 29,9 supraponderal
intre 30 si 34,9 obezitate clasa I
intre 35 si 39,9 obezitate clasa II
peste 40 obezitate morbida

IMC < 18,5: Cantitatea de grasime corporala este foarte scazuta. Daca esti un atlet de performanta, atingerea unui IMC mic poate constitui un obiectiv pe termen scurt. Daca nu esti atlet, un IMC scazut poate indica faptul ca esti subponderal, ceea ce poate duce la o imunitate scazuta a organismului. Daca atat greutatea cat si IMC-ul au valori mici, e recomandat sa iei in greutate folosind o dieta sanatoasa si exercitii fizice menite sa-ti creasca masa musculara.
IMC intre 18,5 si 24,9: Ai IMC-ul ideal, cu cantitatea de grasime corporala suficienta pentru asigurarea unei sanatati optime.
IMC intre 25 si 39,9: Esti considerat supraponderal sau obez. Ar trebui sa scazi din greutate printr-o dieta sanatoasa si efort fizic sustinut.
IMC > 40: La acest IMC organismul tau este supus riscului aparitiei multor boli, printre care diabet, hipertensiune sau boli de inima. Se recomanda urmarea sfaturilor unui medic pentru a ajunge la o greutate optima si schimbarea obiceiurilor alimentare si sportive.

 

 

Informeaza-ma

Daca doriti sa primiti pe e-mail informatii cu cele mai noi articole, treceti adresa de e-mail in spatiul de mai jos.

Click Stiri
Ce este obezitatea? Obezitatea poate fi descrisa ca fiind cea mai întalnita dereglare de nutritie. Obezitatea este o conditie în care se acumuleaza excesiv grasime în organism, fie din cauza consumului de alimen ...